PPoradnik Zdrowia
Olej ryżowy - Zastosowanie oleju ryżowego
4 listopada 2019
Zastosowanie oleju ryżowego, który powstaje z tłoczenia otrębów ryżowych jest bardzo szerokie. Tłuszcz ten nadaje się zarówno do spożywania na zimno - na przykład do sałatek, jak i do przygotowywania dań na gorąco. Próg dymienia w jego przypadku jest bardzo wysoki, dlatego może być używany w kuchni przy obróbce cieplej, wymagającej wysokich temperatur, jak smażenie płytkie czy głębokie.
Spożycie olejów roślinnych w Polsce systematycznie wzrasta. Konsumenci są coraz bardziej świadomi w temacie pozytywnego oddziaływania spożywania nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm, które zawarte są właśnie w olejach roślinnych. Do popularnych ostatnio olejów, które spotykamy na sklepowych półkach, należą olej lniany, kokosowy, olej z ostropestu, pestek dyni, sezamowy, winogronowy czy z orzechów włoskich, a olej ryżowy, zdobywa popularność wśród sympatyków zdrowej kuchni z różnych części świata, choć wciąż największe zastosowanie ma w kuchni azjatyckiej.
Przeprowadzane na jego temat badania sugerują, że spożywanie tego oleju ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie - wspomaga zachowanie prawidłowej masy ciała, a ze względu na jego specyficzną strukturę, produkty z nim podawane nie wchłaniają go tak intensywnie, jak w przypadku innych olejów. Może także chronić przed rakiem, a nawet złagodzić nieprzyjemne symptomy menopauzy.
Tłuszcze są w naszej diecie są najważniejszym źródłem energii, a zawarte w nich składniki są w stanie zapobiegać niektórym problemom zdrowotnym. Okazuje się, że olej ryżowy działa ochronnie na układ krążenia. Polecany jest osobom, które chcą unormować poziom cholesterolu we krwi oraz obniżyć ciśnienie tętnicze. Wykazuje także działanie przeciwnowotworowe, a to za sprawą zawartej w nim witaminy E, która usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników oraz pomaga zachować młody wygląd, a także przyspiesza gojenie się ran, stymuluje regenerację komórek, sprawia, że skóra jest gładsza, a zmarszczki pojawiają się później, ponadto chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Więcej ciekawych artykułów o właściwościach i zastosowaniu zdrowych olejów znajdziecie na https://www.gazetamedycyna.pl/dieta-i-zywienie/zdrowe-oleje/
Komentarze